Skip to main content
mouse

WILA De Tool

Lochem

De nieuwe productievestiging De Tool van WILA in het Gelderse Lochem is uniek. Het gebouw is opgezet als één volume van 155 bij 85 meter waarin alle functies zijn opgenomen, van productiehal tot kantoren en kantines. De stalen constructie vereiste veel maatwerk door de brede hal-overspanning, ’zwevende’ uitkragingen, een flinke overkapping en een dak vol kraanbanen. 
Ook de zwarte plaatstalen gevel is beeldbepalend. Die benadrukt de lengte (155 m) van het gebouw. 

Het resultaat mag er zijn: het pand straalt openheid, kwaliteit en precisie uit. Het reflecteert de hoogwaardige ‘tools’ die hier 7 dagen per week, 24 uur per dag worden gemaakt.

Door het ontbreken van brandcompartimenten in de productiehal staat alles en iedereen in verbinding met elkaar. Vanuit de kantoren en kantines is er zicht op de productiehal en vice versa. 
De enorme panoramische raampartijen over de gehele lengte van het gebouw zorgen voor veel daglicht en uitzicht op het omliggende landschap. En niet onbelangrijk: deze productiefabriek is gasloos, heeft pv-panelen en warmtepompen, doet aan warmteterugwinning, en heeft een geavanceerd systeem dat zorgt voor schone, verse lucht, de juiste luchtvochtigheid en stabiele werktemperaturen.

Projectgegevens

Locatie Kwinkweerd 3a 7241 CW Lochem
, Gelderland , Lochem
Opdracht WILA B.V., Lochem
Architectuur Maas-Kristinsson Architecten, Lochem
Constructief Ontwerp WSP Nederland, Apeldoorn nl.info@wsp.com
Uitvoering Kreunen Bouw, Lochem
Staalconstructie Brink Staalbouw, Barneveld

Algemene projectomschrijving
 

WILA uit Lochem heeft afgelopen jaar hun tweede productielocatie in gebruik genomen. Een all-electric, duurzaam, industrieel gebouw met maximale context- en daglichtbeleving, zowel vanuit de productiehal als de kantoren.
WILA ontwikkelt en produceert al ruim 85 jaar high-end kantsystemen en gereedschappen om allerlei soorten staal te kunnen buigen. Het bedrijf is wereldleider op deze markt en heeft verkooporganisaties in Nederland, de VS en China (ook productie).
Voor de nieuwe vestiging stond het creëren van een gezonde, veilige en comfortabele werkomgeving voorop.

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
 

Het vakwerkspant waaruit de productiehal is opgebouwd bestaat uit een K150x150x8 en een K180x180x8 met een tussenliggende diagonaal van een K100x100x5. De kolommen die deze vakwerkspanten dragen bestaan uit een K200x200x10

De uitkraging aan de Kwinkweerd kant wordt opgevangen door een W kolom rond 193.7x12.5.

De voorbelaste constructie aan de Kwinkweerd kant is opgebouwd uit een HE400B S355 ligger i.c.m. een K180x180x10 kolommenstructuur.

De gevel bestaat uit een stalen sandwich carrier plaat voorzien van een zwart sinusprofiel, rvs op maat gebogen cassettes en heeft aluminium kozijnen met aluminium lamellen op de zuidzijde.

 

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

 

Deze productielocatie is enig in zijn soort. Het gebouw kan als één volume worden gelezen, waarin alle functies zijn opgenomen. Het pand straalt zuiverheid en precisie uit. Om de lengte van het gebouw te benadrukken is gekozen om horizontaal zwart plaatmateriaal toe te passen. Aan beide uiteinden van dit volume (85x155 meter) zijn een tweetal insneden met rvs panelen gemaakt waarin de kantoren, bedrijfskantine, kleedruimtes zijn gehuisvest.  De RVS panelen zijn gemaakt met eigen producten van WILA.

Het gebouw heeft een overspanning van 22 meter wat op zichzelf niet bijzonder is, maar wel bijzonder is dat het dak vol zit met kraanbanen - veel meer dan gebruikelijk. Aanvankelijk was uitgegaan van volle wandliggers, maar een uitvoering met vakwerkspanten bleek goedkoper en er kon ermee recht worden gedaan aan het ontwerp. De klant kreeg een zo groot mogelijke indelingsvrijheid.

De uitkragingen en overkapping van het kantoor aan de zijde van het Kwinkweerd. Op de kopgevel lijkt het alsof dat deel zweeft. De uitkraging is bijna 8 meter en heeft een vrije vloeroverspanning van 10 meter. Voor een productiehal met kantoren is een dergelijke overkraging ongebruikelijk. Het pand vormt daarom een prachtige architectonische eenheid.

 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
 

De nieuwe productieruimte moest als eerste en in een relatief korte bouwtijd opgeleverd worden. Daarom is besloten om deze gevel te voorzien van een sandwich plaat die later afgewerkt kon worden. Ook het stalen dak voorzien van fm approved dakisolatie en dakbedekking is in een vroegtijdig stadium geplaatst. Binnen enkele maanden was de productiehal wind- en waterdicht zodat de betonnen fabrieksvloer gestort kon worden. Na 10 maanden bouwtijd is de productielocatie in gebruik genomen door WILA

De kraanbanen zijn in de detaillering van de spanten meegenomen. Dat is doorgelopen tijdens het ontwerp, maar pas tijdens de uitvoering definitief vastgesteld. Dat vereiste maatwerk.

 

Bijzondere aspecten uitvoering

Om te voorkomen dat het spant van de uitkraging/overkapping van het kantoor kan doorbuigen is het voorbelast met een vijzel en zo op spanning in de constructie gebracht. Dat was een huzarenstukje.
De staalconstructie aan het dak is uitgevoerd met een vakwerkspant en wandliggers met IPE profielen. De overkapping naast de kantoren aan het Twentekanaal is met extra aandacht uitgewerkt. De overkapping is opgevangen met een W-kolom. De wind blaast tegen deze gevel aan en dat moest opgevangen worden. Deze zijgevel is opengehouden om de zichtlijnen van het esthetische ontwerp te kunnen houden.

 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Door de open en flexibele opzet kan er zeer efficiënt worden gewerkt. Al het personeel staat met elkaar in contact, er zijn geen afgesloten ‘werelden’. De looplijnen zijn logisch en efficiënt. Doordat veel aandacht is besteed aan lichtinval, uitzicht. luchtkwaliteit, interieurinrichting en ruimtelijkheid is het een fijn en gezond gebouw om in te werken. Belangrijk om personeel aan het bedrijf te kunnen binden.